Tips om zo snel mogelijk te leren fietsen!

Hoe leer ik mijn kind het snelste fietsen

Maak allereerst een ruime middag vrij voor het leren fietsen. Je moet geen haast hebben en je kan ervan uitgaan dat dit je niet alleen tijd maar ook geduld,vertrouwen kunnen geven aan je kind en energie gaat kosten. Wees dus als ouder uitgerust voor deze mooie dag waarin aandacht, tijd en energie voor het leren fietsen van je kind centraal staan.

Kinderen leren fietsen op de leeftijd van ongeveer 3 tot 5 jaar. Elk kind is natuurlijk anders, sommige kinderen zijn zo avontuurlijk dat zij dit al snel aangeven te willen leren. Hier geld dus, een ieder doet het op zijn eigen tempo.

Belangrijk is om rekening te houden met het karakter van het kind bij het leren fietsen, als een kind angstig is kan je dit beter opbouwen door eventueel binnenshuis of de tuin kort het balans te oefenen om vertrouwd te raken op twee wielen. Forceren werkt altijd averechts!

Ik zal je niet langer in spanning houden maar het  grootste geheim is om je kind zo vroeg mogelijk een loopfiets cadeau te geven waarop zij al vertrouwd raken met balanceren en corrigeren, wat de basis is voor het fietsen.

Praktische tips opgesomd:

  1. Kind moet er motorisch aan toe zijn
  2. Geduldige ouder
  3. Genoeg tijd en een mooie dag uitkiezen
  4. Genoeg kracht om de trappers rond te draaien
  5. Vooruit leren kijken
  6. Tijdig leren remmen
  7. Bij stoppen voet op de grond – Kleinere fiets is hierbij aan te raden en zadel zo laag mogelijk monteren

In het begin zul je je kind moeten vasthouden bij het leren fietsen. Kort gezegd betekent dat een zere rug van het kromlopen met een hand onder het zadel of aan de bagagedrager. Er zijn drie hulpmiddelen om de rug te ontlasten:

  • Knoop een lange das of sjaal om het middel van het kind of onder zijn armen en houdt die vast. Dit voelt voor je kind stevig aan.
  • Oefenvestjes. Op de rug zit een handvat dat je als ouder vasthoudt om je kind te helpen zijn evenwicht te vinden terwijl je zelf rechtop blijft lopen.
  • Zoek een “tweedehands” fietsbalanstrainers want deze zal je heel kort gebruiken. Een stang die wordt gemonteerd op de bagagedrager van de fiets. Als ouder kun je zonder te bukken, naast je fietsende kind meelopen en het geheel in balans houden. Je kind merkt hier weinig van en krijgt vertrouwen in zijn eigen fietsvaardigheid.

Ga aan de achterkant van de fiets lopen, zodat je kind niet precies ziet wat je doet. Houd de bagagedrager vast bij het wegrijden, ren mee maar laat af en toe de fiets gewoon los en doe dit steeds langer.

Moedig je kind aan en laat hem trots zijn op zichzelf!

Nu wens ik u veel plezier met het uitzoeken van een mooie kinderfiets op onze website www.123kinderfietsjes.nl en neem ook een kijkje bij onze mooie bijpassende accessoires!